Pages

Αγνόπιτες της γιαγιάς

Αγνόπιτες λοιπόν,μια συνταγή της λατρεμένης μου γιαγιάς.
Κρητικές ατομικές τυρόπιτες για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι.

Τις έφτιαξα εχθές και σήμερα δεν υπάρχουν.Με λίγα υλικά,βγαίνουν πολλά τεμάχια και χορταστικά.

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη
μισό κιλό αλεύρι,
1 ποτήρι νερό
1/2 κρασοπότηρο λάδι ή βιτάμ
1 σφηνάκι ρακή
λίγο γάλα 4-5 κουταλιές
λίγο αλάτι
μία μαγιά

για την γέμιση
250 γραμ. φέτα η μυζήθρα.


Ανακατέβετε όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος ρίχνετε το αλεύρι και την μαγιά.
Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι.
Η ζύμη πρεπει να βγει κανονική, να μην κολάει αλλά όχι πολύ σκληρή.
Αφήστε τη ζύμη σε χλιαρό μέρος, και ετοιμάστε την γέμιση.Σε ενα άλλο μπόλ βαλτε την φέτα και διαλύστε την να γίνει μικρά κομμάτια. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να βάλετε μυρωδικά φρεσκα ή αποξηραμένα.

Παίρνετε μια μικρή μπάλα ζύμης,την ανοιγετε με τα δάχτυλα μετατρέποντας την σε ενα παχύ δισκο.Στο κεντρο του βάζετε λίγη γέμιση και διπλώνετε τις άκριες ώστε να σκεπάσετε καλά την γέμιση,πλαθετε λίγο να κάνετε παλι το πιτακι ομοιόμορφο και πλακουτσωτο.
Αφήνετε τα πιτακια σκεπασμένα σε μια νωπή πετσέτα έως ότου πλασετε όλη την ζύμη για να μην ξεραθούν.
Βαζετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο λάδι,αφήνετε να κάψει καλα και τηγανιζετε τα πιτάκια.Αφήστε τα να ψηθούν καλά, μέχρι να πάρουν ενα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Η διαδικασία είναι εύκολη, απλή και γρήγορη.

Αν σας βγουν μεγάλα προσοχή στο τηγάνισμα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μείνουν άψητα στο κέντρο.
Επίσης προσέξτε να μην είναι υγρή η φέτα.
Εαν δεν βαλετε μυρωδικά,μπορείτε να σερβιρετε με κανέλα και μέλι,γίνεται μια φοβερή γλυκόξινη τυροπιτουλα.
Εγώ με τον ίδιο τρόπο έχω φτιάξει και λουκανοπιτακια,και ζαμπόνοτυρόπιτακια και σπανακοπιτακια άλλα και γλυκές πίτες βάζοντας μεσά κομματια κουβερτουρα η Μερέντα.
Σε όλες τις εκδοχές είναι φανταστικά.